tiistai 20. kesäkuuta 2017

Vapaaehtoisena Nuku yö ulkona -tapahtumassa

17.-18.6.2017
Nuuksion kansallispuisto, Espoo
Luonnonpäivät 2017 - Rakastu kesäyöhön

Kesän luonnonpäivän oli tarkoitus jäädä väliin reissun takia, mutta reissun siirryttyä yllättäen piti päivälle kuitenkin kehitellä äkkiä jotain helppoa. Vaihtoehtona oli seuran kysyminen jonnekin tai osallistuminen valmiiseen tapahtumaan. Sattumalta törmäsin metsähotellin sivustolla tarjolla oleviin vapaaehtoishommiin luonnonpäivien tapahtumiin ja päätin ilmoittautua mukaan erävaelluskisan järjestämiseen. Lauantaina herätyskello soi harvinaisen aikaisin ja hyppäsin useamman junan kautta Nuuksion bussiin. Tapahtuman ajaksi oli järjestetty Haltiasta nonstop-bussikuljetus Haukkalammelle, joka toimi erittäin hyvin.

Metsähotellin majoitteita

Metsähotellin majoite


Metsähotellin majoitteet oli varattu täyteen. Paikkoja oli yhteensä vähän alle sata. Majoitteina toimi riippumatot, erityyppiset teltat ja puolijoukkueteltat. Aika hyvin majoitteet oli ripoteltu alueelle ja vaikka vieressä oli muita paikkoja, ei tullut olo että alue olisi ahdattu ihan täyteen. Talkoolaisena olisi saanut paikan puolijoukkuesta, mutta valitsin oman majoitteen testauksen. Vähän harmitti, etten tullut edellisiltana jo talkoolaiseksi, jolloin olisi voinut hyödyntää riippumatossa nukkumista ennen metsähotellin majailijoita.

Tauko riippukeinussa

























Toinen telttasaunoista
 
Ohjelmaa lapsille

Luonnonpäivän ohjelmassa oli muun muassa jousiammunnan kokeilua, frisbeegolfausta, muumipeikon tapaamista, saunomismahdollisuus, erätaitokisa, melonta, nuotiokioski ja luontoretkiä. Talkoolaiset saivat t-paidan, lippiksen ja ruoan. Itse homma oli aika helppo ja lyhyen aikaa, käytännössä vain avustamista kisan lähtö- ja maali-rastilla. Tiedonkulku oli välillä vähän hankalaa, mikä on usein ongelmana vastaavissa hommissa. Päivä oli silti ihan mukava ja oli ainakin helpompi lähteä kun oli lupautunut.

Fatbiken testausta






































Yksi ohjelma oli päivän aikana fatbiken testausmahdollisuus. Ennen ajoa kerrottiin jarrujen käyttötapa, mikä olikin ihan hyvä ohjeistus ennen lähtöä. Leveät pyörät pitivät hyvin ja oli helppo luottaa pitoon. Itse ajelin vähän hillitymmin kuin muutama hurjapäälainaaja, kun on jo riittävän vanha pelkäämään asioita. Yhdellä järjestäjistä oli mukana myös kickbike, jota sain kokeilla hetken aikaa. Jalat siinä väsyy kyllä samantien ainakin näin kokemattomalla. Muutenhan se kulki hyvin, verraten fatbike oli kuitenkin vähän hauskempi.

Iltaohjelma



Miten ei valita telttapaikkaa oikein

Illasta isuin hetken nuotiolla ja kallioilla katsellen lampea ennen kuin vetäydyin teltan suojiin lukemaan lehteä. Telttapaikan valintaa varten haahuilin hetken alueella ja päädyin suht tasaiselta näyttävälle avoimelle paikalle. Heti telttaa pystyttäessä kävi ilmi, että maaston alta löytyy suoraan kalliota ja kiilojen laittaminen syvälle oli mahdotonta. Pystytin teltan puoliheppoisesti, mutta hyvin se siinä silti pysyi yön ajan ja piti kuurosateenkin.

Valoisuus ja lintujen lauleskelu häiritsi hieman nukahtamista, mutta uni tuli lopulta. Yö oli lämmin, makuupussi puoliksi auki. Aamulla heräsin seitsemän aikoihin, mutta jatkoin hetken päästä nukkumista aamupäivään. Keräsin kamppeet ja kiersin parkkipaikalle kulkematta enää opastuvan seudun kautta.

Kaasukeitin oli hieman turha, koska talkoolaiset saivat ruoan päivän aikana enkä enää illalla tai aamulla jaksanut laittaa keittämistä vaativia eväitä vaan söin muita. Sadevaatteet kuoritakkia lukuun ottamatta olin jättänyt kokonaan pois optimistisena, mutta onneksi reissun aikana tuli vain pari pientä kuuroa. Otsalamppukin jäi turhaksi. Sunnuntai päivää olisi voinut jäädä jatkamaan Nuuksioon, mutta jotenkin tuo ulkonaolo ja hyvin lämmin keli syö kaiken energian eikä kävely rinkan kanssa pidempään houkutellut.

Mustalampi



















































Olin luonnon päivillä itsekseni, mutta en loppujen lopuksi yksin. Muista sai satunnaista juttuseuraa ja kisan muiden pitäjien kanssa käytiin myös hyviä keskusteluja. Illasta kävi kylässä häivähdys siitä, että oma seura olisi ollut kiva, mutta sekin meni äkkiä ohi. Maisemat oli hyvin tuttuja, muita ihmisiä ja illat valoisia, joten oikeastaan mikään ei myöskään pelottanut. Reissun jälkeen sitten suunnittelemaan sitä oikeasti yksin yötä ulkona olemista. Repovedelläkin olisi kiva käydä.

Täytyy kuitenkin tunnustaa, että vaikka kesäyöt ovatkin hyvin poikkeuksellisia ja lempeitä ja omalla tavallaan mukavia, paras vuodenaika (yö)retkeilylle on ehkä kevät ja syksy. Palelusta huolimatta.

Nukuitteko te yön ulkona tai onko suunnitelmissa nukkua kesäyö muulloin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa kommentoida, keskustella, kysyä ja ihmetellä - asiallisesti. Kiitos!